Stappenplan upgrade Joomla 2.5 naar Joomla 3.7

 1. Backup… altijd eerst een backup maken!
 2. Als beheerder van je Joomla! websites zorg je ervoor dat je website altijd up-to-date is.
 3. Opnieuw een backup maken.
 4. Controleer of de server voldoet aan de systeemvereisten voor Joomla! 3.x. De technische specificaties staat netjes beschreven op de pagina “Technical Requirements” van Joomla.org. Voldoet de server van jouw provider niet aan de vereisten en/of wil je de hosting van Byte proberen, dan kan dat met een Joomla Trial.
 5. Maak een lijstje van alle geïnstalleerde extensies en controleer of ze geschikt zijn voor Joomla! 3.x. Als ze niet geschikt zijn voor Joomla! 3.x en als dat op korte termijn ook nog niet gaat gebeuren moet je op zoek naar alternatieven.
 6. Kopieer je Joomla! 2.5.x site naar een testomgeving om vanuit daar de upgrade van Joomla! 2.5.x naar Joomla! 3.x te testen. Lees, indien nodig, het artikel “Testomgeving website maken” op onze Kennisbank.
 7. Upgrade op Testomgeving :: Maak een backup van de testomgeving. En test het terugzetten van een backup. Altijd handig om dat ook eens gedaan te hebben.
  1. Op onze website byte.nl maken we gebruik van NoNumber extensies. Deze extensies zijn geschikt voor zowel Joomla! 2.5.x als Joomla! 3.x, maar dienen wel opnieuw geïnstalleerd te worden. Deïnstalleer de de NoNumber extensies om ze na de upgrade weer te installeren. Doe dit ook voor andere extensies die dit nodig hebben.
  2. Op onze website byte.nl maken we ook gebruik van Form2Content (o.a. partnerpagina en klantervaringen). De versie voor Joomla! 2.5 is niet geschikt voor Joomla! 3.x en dient in Joomla! 3.x opnieuw geïnstalleerd te worden. De huidige data gaat hierbij niet verloren.
 8. Klaar voor de grote stap… de upgrade van de website. Ga naar Componenten >> Joomla! Updaten. Klik op Opties om de instelling van “Long Term Support” te wijzigen naar “Short Term Support”. Ga terug naar Componenten >> Joomla! Updaten en zie dat je de mogelijkheid hebt om Joomla! naar 3.x te updaten. In ons geval was dat Joomla! 3.2.2. Klik op UPDATE en zie hoe Joomla! geupgrade wordt naar Joomla! 3.x.
  1. Als er niets fout gaat dan beschik je nu over Joomla! 3.x. Bij ons ging er dus wel iets fout. Ik was een extensie vergeten die nog gebruik maakte van oude Joomla! code waar het nu niet meer over kon beschikken. Ik heb de status van de plugin via PHPMyAdmin kunnen wijzigen van published naar unpublished door in #__extensions bij de regel van de plugin in het veld State de waarde 1 in een 0 te wijzigen. De extensie is dan gedepubliceerd.
  2. Nu geen directe fout, maar wel een berichtje in Extensies >> Extensiebeheer >> Database. De database bleek niet up to date te zijn en na het klikken op de knop “repareren” bleef de fout bestaan. Achteraf gezien een kleine bug in Joomla welke met de nieuwste versie opgelost is.
  3. Ga naar Extensies >> Extensiebeheer >> Ontdekken en druk op de knop “Ontdekken” om nieuwe en nog niet geïnstalleerde extensies te ontdekken. Installeer de extensies, die je nodig hebt. (het is bijvoorbeeld niet nodig de Joomla! templates te installeren als je ze niet gebruikt)
  4. Ga naar Extensies >> Extensiebeheer >> Updaten. Voer een update uit voor de bestaande extensies, waaronder het taalbestand voor Joomla! 3.x
  5. Open SSH en voer het volgende commando uit “php cli/deletefiles.php”. Dit doe je om er zeker van te zijn dat je nieuwe Joomla! versie geen oude bestanden meer heeft, die met de upgrade verwijderd hadden moeten worden.
  6. Installeer de extensies uit je lijst (bij ons NoNumber en Form2Content)
 9. Geniet van je Joomla! site in een nieuw jasje…. op de testomgeving. 
 10. Upgrade naast de Productieomgeving :: Voer geen directe upgrade uit op de productieomgeving. Je wil de downtime van een website zo minimaal mogelijk hebben.
  1. Ik heb een kopie gemaakt van de productieomgeving (files en database) in een subdomein op dezelfde server en daar de upgrade uitgevoerd. Op die manier had ik j3.byte.nl en www.byte.nl naast elkaar staan.
  2. Vlak voor de daadwerkelijke livegang heb ik in configuration.php van j3.byte.nl het pad voor log en tmp aangepast van j3.byte.nl naar www.byte.nl
  3. De livegang vond plaats op commandline en bestond uit de volgende commando’s:
   1. verplaats byte.nl naar j25.byte.nl = $ mv byte.nl j25.byte.nl
   2. verplaats j3.byte.nl naar byte.nl =  $ mv j3.byte.nl byte.nl
   3. Het verplaatsen op commandline gaat namelijk heeeeeeel snel. De downtime voor de livegang was 0.5 sec
  4. Controleer of de site het nog steeds doet. En ook of alle formulieren ook nog steeds werken. 
 11. De website is nu van een upgrade voorzien… tijd om te genieten van het resultaat. De nieuwe site werkt als een zonnetje en maak hiervan een backup. Volg daarbij je eigen backupstrategie hoe lang je de oude backups nog bewaart.

Bron: byte.nl

Voordelen Upgrade-Joomla

 Gemakkelijk

 Tijdsbesparing

 Lage prijs (vanaf € 295,-)

 Veiligheid & bescherming

 Toekomstgericht

Upgrade Joomla aanvragen

Vrijblijvend voorstel. Standaard website € 295,-